Schermafbeelding 2015-02-11 om 11.48.05(Geplaatst op Atria Ontmoet)

Magdalena Ogórek is kandidaat voor het Poolse presidentschap namens de sociaal-democratische partij SLD. Dat ze geen schijn van kans maakt, heeft niet alleen te maken met het feit dat de SLD geen partij van betekenis is. Dat ze geen noemenswaardige politieke ervaring heeft, is ook een reden. Maar wat vooral tegen haar pleit, is dat ze een mooie vrouw is met onder andere een carrière als soapactrice.

Goede tijden…
Bij ‘soapie’ heb ik ook niet meteen associaties met een intelligent, maatschappelijk bewogen persoon. M/V. Een enorm vooroordeel, dat geef ik meteen toe. Magdalena Ogórek is in Polen vooral bekend van haar rol in de soap ‘In voor- en tegenspoed’.  En ze is afgestudeerd kerkhistorica. In Maastricht studeerde ze aan het European Institute of Public Administration, dat zou toch betekenen dat ze enige basiskennis heeft van het openbaar bestuur. Naast haar tv-optredens werkte ze ook voor de ministeries van Europese zaken en binnenlandse zaken en was ze mediaconsultant bij de Poolse centrale bank.

Dit alles levert geen diploma ‘President’ op, maar je kunt dit niet doen zonder een goed stel hersenen. Ook in de politiek is ze niet nieuw. Ze is getrouwd met een econoom en oud-politicus (kennelijk is het voor de Belgische krant De Morgen relevant dat hij 14 jaar ouder is dan zij…). Ze is al een tijd achter de schermen van de actief, nadat ze in 2003 op eigen verzoek een prominent politicus interviewde. Ze is dus niet van de straat geplukt vanwege het plaatje.

Playboy-allures?
Maar het plaatje wint toch. “Wie is Magdalena Ogórek, fotomodel met Playboy-allures en hoop van progressief Polen?” kopte De Morgen. Gut, heeft mevrouw ook al gesolliciteerd als poster met nietjes-in-haar-navel? Dat blijkt nergens uit. Maar het blad Playboy zelf was enthousiast: “Ogórek is een van de meest aantrekkelijke kandidaten uit de Europese politieke geschiedenis”. En dan mag de krant natúúrlijk best in de kop best suggereren dat de vrouw bloot in een blad wil, of kan… De Nederlandse site Dumpert, bekend om zijn smaakvolle content, besteedt ook veel tekst aan de kandidate: “Ik weet wel op wie ik zou stemmen….” Zelfs het FD, toch een nette krant, kan het niet laten om te vermelden dat haar achternaam ‘komkommer’ of ‘augurk’ betekent, wat kennelijk tot veel hilariteit leidt in Polen. Toch weer die Playboy-associatie?!

Op naar het parlement
Een potentieel politiek talent wordt wel erg te kakken gezet zo. Een mooie aandachttrekker voor de SLD, dat wel. Hopelijk laat mevrouw Ogórek zich niet ontmoedigen en stelt ze zich kandidaat voor de parlementsverkiezingen, die in oktober plaatsvinden. Zodat ze de nodige politieke ervaring vóór de schermen kan opdoen en nog een prachtige carrière kan opbouwen.