Schermafbeelding 2014-11-24 om 16.35.43Framen is de kunst van het zorgvuldig selecteren en kleuren van informatie. Door welke lijst kijk jij naar je omgeving? Iedereen kijkt gekleurd, we kunnen niet anders. Anders zou er domweg te veel informatie te behappen zijn.

Vrouwen die lid zijn van de Tweede Kamer worden door het frame ‘vrouw’ bekeken. Met als kleuring: emotioneel. Als in ‘niet rationeel’. Onderzoek toont al lang aan dat dit geen tegengestelde zaken zijn, maar dat ze samenwerken (zie veel onderzoek over beslissingen nemen, oa. van Daniel Kahneman). Maar daar gaat dit niet over. De bijdragen van deze vrouwen als ’emotioneel’ te bestempelen, impliceert dat ze niet zo relevant of goed zijn.En daar heeft Fleur Agema zeer adequaat op gereageerd.

Het is overigens maar de vraag of emoties erg zijn. Ze tonen betrokkenheid. Politici met een hart, hoe fijn is dat?

Valt het je ook op dat de journaliste die dit schreef (Annemarie Kas), zelf ook door een gekleurd frame kijkt? De vrouwen vitten vooral op elkaar. ‘Vitten’. Zouden mannen dat ook doen? Of spelen die gewoon ‘op de man’?

Topvrouw, wil je ook weten hoe je met dit soort verschillen in waarneming en waardering omgaat? Schrijf je dan in voor de opleiding Topvrouwen naar de Top bij de Knap-Academie (zie bovenaan deze pagina). Voor lezers van dit bericht met een mooie korting op de prijs!