3496Heeft Clinton de verkiezingen verloren omdat ze een vrouw is? Nee. Maar het hielp niet. Werd ze pas bij haar verliezers-speech geloofwaardig? Moest ze zich al veel zo kwetsbaar opstellen? Als kandidaat: waarschijnlijk wel. Als vrouw: zeker! Wijsheid achteraf… welke lessen kunnen ambitieuze vrouwen hieruit trekken?

Hoofd versus onderbuik
“I just don’t like her” was voor velen genoeg reden om niet op Clinton te stemmen. Een geharnaste vrouw die niet warm overkwam. Afstandelijk, wantrouwend. Verstandelijk. Met sterke inhoudelijke verhalen. En dat is op zich al een recept voor een verkiezingsnederlaag. In aanmerking genomen dat Clinton in totaal meer stemmen heeft gekregen dan Trump, zij het niet veel, zou je kunnen zeggen dat de schade meevalt. Maar toch… Trump maakte zich geen zorgen over de inhoud, veranderde zelfs tijdens toespraken van standpunt en richtte zich rechtstreeks tot de onderbuik. Het contrast tussen de twee had niet groter kunnen zijn.

Vrouwen zijn ook gewoon mensen
Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon niet eens zijn met de politieke standpunten van Clinton. Pro-oorlog, dikke maatjes met Wall Street, vergeleken bij haar heeft Obama een meer feminieme insteek bij zijn beleid gehad. Vrouwen geen betere mensen dan mannen. Stemmen op een vrouw omdat ze een vrouw is, lijkt me een gevaarlijke strategie. En net als er niet al te snuggere mannen zijn, zijn er ook ambitieuze vrouwen die de plank flink mis kunnen slaan. Denk aan Sarah Palin, die kans maakt op een ministerspost…

Anders, dus…
Los van het feit dat Clinton de onderbuiken niet aangesproken heeft en politieke ideeën heeft waar mensen het niet mee eens hoefden te zijn, was het wel degelijk een nadeel dat zij een vrouw is. Los van het feit dat er mensen waren die (m/v) ‘gewoon’ niet op een vrouw wilden stemmen. Net als er mensen waren die eerder ‘gewoon’ niet op een zwarte man wilden stemmen. Anders, dus dat kan nooit wat zijn. En dat gaat per categorie. Trump twitterde een tijdje terug dat Obama zo slecht was, dat er voorlopig geen nieuwe zwarte president gekozen zou worden.

schermafdruk-2016-10-27-10-18-54Balanceren tussen aardig en vaardig
Pas tijdens de verliezers-toespraak kreeg Clinton lof voor haar uitstraling en toon. “Eindelijk is ze écht!”. Hoe kwam dat? Ze liet haar emoties zien. En dat maakte haar ineens een stuk aardiger. “Had ze dat nou maar eerder gedaan!” Kennelijk zou dat haar geholpen hebben, mogelijk zelfs aan de overwinning. Heeft iemand dat ooit bij Trump overwogen? Niet bepaald een aardige man… om het zacht uit te drukken. Maar dat weerhield mensen er niet van om op hem te stemmen. Ook veel vrouwen (lees vooral  ook deze analyse en dit artikel in de Guardian). Voor vrouwen geldt een andere maatstaf dan voor mannen: zij moeten aardig zijn, maar niet té, én vaardig, maar niet te daadkrachtig aub. Dat is balanceren geblazen dus.

Dus?
Het is verstandig om je je er als ambitieuze vrouw van bewust te zijn dat dat balanceren nodig is. Tussen aardig gevonden worden en warm overkomen, en uitkomen voor je ambities en daadkracht. Dat dat ingewikkeld klinkt, maar in de praktijk reuze meevalt. Bewustzijn is stap 1. Oefenen is stap 2. En feedback vragen 3. En vergeet vooral niet stap 4: geniet van je successen en heb plezier!

En ter inspiratie: kijk en luister naar Samantha Bee!

schermafdruk-2016-10-27-10-20-21

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, werd in dit bericht vooral als heel aardig gepresenteerd. Vrolijk, zonder stress, gezin, informele foto. Haar vaardigheid komt er bekaaid af. Zou een man in zo’n positie zo geportretteerd worden? Zie ook de corporate foto van de man naast haar foto…