Schermafbeelding 2017-08-24 om 11.30.02Vrouwen en grenzen aangeven, het blijft ingewikkeld. Zeker als vele ogen op je gericht zijn. Hillary Clinton beschrijft in haar boek ‘What happened’ wat er door haar heen ging toen Trump tijdens een verkiezingsdebat wel heel erg in haar persoonlijke ruimte kwam. Moest ze reageren? En zo ja, hoe?

Boemerang
Terugblikkend op deze op zijn zachtst gezegd ongemakkelijke momenten, kwam Clinton er nog niet uit. ‘Back up you creep, get away from me!’ was een optie geweest, maar dan was ze niet heel presidentieel overgekomen. Zeker niet als vrouw. Ben je assertief, dan ben je al snel ‘de bitch’. En vele onderzoeken hebben aangetoond dat je je dat als vrouw niet kunt veroorloven. Dan krijg je te maken met het fenomeen ‘backlash’: je assertiviteit keert zich als boemerang tegen je. Als een vrouw niet aardig is, dan kan ze geen goed leider zijn. Mannen hebben daar geen last van: als zij assertief zijn, dan zijn ze ‘gewoon’ doortastend.

Cool? Not…
Clinton ‘kept her cool’: negeren en doorgaan. Je moet wel een heel goed acteur zijn wil dit soort ‘cool’ niet leiden tot krampachtigheid. Clinton vertelt hoe ze extra hard in haar microfoon kneep en bleef glimlachen. Helaas liegen onze lichamen niet: de nonverbale signalen zijn toch die van spanning en ongemak. Niet ‘in control’. Juist niet ‘cool’ dus. Dit heeft Clinton kostbare punten gekost in de verkiezingsstrijd.

Balanceren
Het is de vraag hoe Clinton wel goed had kunnen reageren. Op een duidelijke maar toch vriendelijke manier. Waar zij zelf ontspannen onder bleef. Zou ze dit aspect van debatteren met een Bokito ook geoefend hebben? Met een panel dat feedback gaf op de manier waarop ze haar grenzen stelde? Ik betwijfel het. Het was wel verstandig geweest. Aardig én vaardig zijn vereist voor veel vrouwen oefening. Het is helaas niet anders: als vrouwen aan de top serieus genomen willen worden, is deze balanceerkunst een vereiste.

Schermafbeelding 2017-08-24 om 11.49.46Meer lezen? Download hier ‘Dancing Backwards in High Heels, Women, Leadership and Power’ van Virginia García Beaudoux (uitgave van het NIMD)